Mellan 2004 och 2008 arbetade jag tidvis inom projektet om Uppsala domkyrkas historia, förlagt till Upplandsmuseet. Först var jag excerpist, d.v.s. mitt uppdrag var att leta fram underlag i arkivhandlingar som kompletterande stöd till arkitekturhistorierna, konstvetarna och arkeologerna som studerade olika aspekter av byggnadshistorien. Efterhand fick jag också uppdraget att skriva om domkyrkans förvaltning. Endast en kort redogörelse ingår i del 1 av Uppsala domkyrka. En längre undersökning publicerades i Upplandsmuseets skriftserie: Herraväldet i helgedomen.
Uppsala domkyrkas förvaltning gav tillfälle att fortsätta med det forskningstema om lokal självstyrelse, som varit utgångspunkten i avhandlingsarbetet Den lokala scenen: Torstunda härad som lokalsamhälle under 1600-talet. Förvaltningen av en kyrkobyggnad, som var både en rikshelgedom, ärkestiftets viktigaste religiösa byggnad och församlingskyrka för både den akademiska och den borgerliga societeten i staden, gav verkligen möjlighet att ställa intressanta frågor om förhållandet mellan lokalt och centralt, prästeståndet och lekmannainflytande.
Arbetet fick mig också att börja ställa frågor om ekonomi och hur en långsiktig och betryggande hushållning för driften av en kyrkobyggnad över sekler kunde byggas upp. Intresset väckte lite sent, annars skulle kapitlet om den ekonomiska förvaltningen blivit längre och mer djuplodande.